Dagpleje i corona tider, april 2020

Efter 4 ugers lukketid i dagplejen, 1 uges påskeferie plus endnu 2 lukkedage, er alle dagtilbud for børn åbnet op igen. Selvfølgelig med passende retningslinjer og krav til hvordan vi forhindret smitten i at breder sig i dagpleje, vuggestue, børnehave og skole for de mindste. Det er en langsom og kontrolleret genåbning af vores dejlige lille land, i håbet om at coronasmitten stadig holdes på et niveau hvor sundhedsvæsenet kan følge med. 

I den lange “karantæne tid” lærte vi at vaske hænder, bruge håndsprit, nyse i ærmet og holde afstand til hinanden. Vores ældre og sårbare er mere eller mindre isolerede i deres hjem, familier ses sjældent, samvær foregår uden at vi giver dem vi holder af et knus eller sågar via virtuelle medier som facetime, skype, videomøder. Afstand, afstand, afstand – alle steder hvor vi færdes. 

At åbne dagtilbud og dermed mit pasningstilbud betyder at jeg skal omsætte det regelsæt der er udstukket om langsom og kontrolleret genåbning så den passer hos mig. En ny hverdag skal formes udenfor i haven med hyppig håndvask og rengøring af alt det vi bruger daglig.

Jeg har været igang siden torsdag i sidste uge. Heldigvis kun med to børn i dagplejen og et fantastisk vejr at være ude i. For genkendelighedens skyld, mine dagplejebørn er kun lige te år gammel, valgte jeg de første dage at lade forældre aflevere indenfor. Lidt leg med legetøj de kender og så ud i haven resten af dagen. Dette ændrede jeg da børnene synes at falde godt til.

Og sådan foregår det hos mig:

Min arbejdsdag starter ca kl 7.30 når jeg er færdig med min morgenmad og min mand er trukket ind på hjemmekontoret. I  køkkenet, efter håndvask, smører jeg rugbrødsmad til børnenes frokost, anretter på to tallerkener, en til hver. Også formiddagsfrugten på hver sin tallerken. Alt bliver ryddet til sidde og – håndvask! Børnene dukker op på skift  med ca 10 minutters mellemrum, og bliver af deres forælder gjort klar til at vi går ud i haven sammen. Jeg har en balje sæbevand med ud så alle flader bliver tørret af, jeg bruger engangshandsker da mine hænder og fingre ikke kan holde til opvaskevandet længere :o)  Havebordet med voksdug som er vores base og pusleplads, børnenes Ikea-højstole med bordplade, større legetøjsflader og dagens legetøj – alt får en tur med kluden. 

Udover det bord der er den vores “praktiske base” og stedet hvor jeg har alt det vi skal bruge til en ugedag har jeg stillet min store tipi op. Her kan vi være i læ og ly når det blæser for meget, og jeg bruger den til opbevaring af alle remedier om natten, så jeg ikke skal have alt frem og tilbage hver dag.  

Jeg triller barnevognene ud på græsset og finder puslepude, bleer, håndsprit mm frem. Jeg har valgt fortrinsvis at bruge stofklude til børnene, og stofhagesmække. De bliver brugt én gang og smidt til vask. Jeg vasker tøj én gang om dagen. 

Kl 9 er vi klar til at få frugt/formiddagsmad. Det foregår i teltet, hvor børnene får den skål jeg har forberedt indenfor. De sidder på højstolen, altid den samme, jeg har mærket stolene. Men først lige håndaftørring :o) Mens vi hygger med maden hører vi fra iPad DR morgensang med Phillip Faber. Vi laver skøre ansigter og strække armene så langt op som vi kan. Og den ene er god til at synge med, mens den anden rokker frem og tilbage glad smilende. Færdig med maden tørres børnene igen og kommer ned og leger. Jeg vasker hænder og vrider en ny klud op,  tørrer bordet og stolene godt af. Tallerkner kommer i opvaskebaljen, de brugte klude i en anden kurv. Ungerne leger og der er tid til at sidde ned en stund, måske endag med en kop kaffe. 

Den første uge sov børnene lidt på skift. A blev puttet klokken ti og spiste sin frokost efter lur. H spiser frokost kl 10.30 og blev puttet bagefter. Men i går og i dag er det endelig tid til at de kan spise frokost sammen. Bleskift inden hvis nødvendig, det er det for det meste. Håndvask, spritbrug og ind for at hente mad-tallerkener. Børnenes hænder tørres med en vådserviet. Jeg mader med hver deres farvede gaffel, orange til A og blå til H. Selvfølgelig får de også små mad-bidder på deres “bordplade” og spiser selv. Det går fint. De sidder med god afstand så de ikke kan tage hinandens mad. Jeg har en personlig drikkedunk til dem, tydelig mærket så jeg ikke tager fejl når de små er tørstige. Der er tid til hygge og snak og fælleskab nu hvor de spiser samtidig. Efter frokost har jeg en opvredet sæbevaskeklud til børnenes hænder og mund, som selvfølgelig ryger til vask sammen med den brugte hagesmæk. Madrester i affaldsposen, tallerkner i opvaskebalje. Barnevognene er klar og jeg jeg gør ungerne klar en ad gangen. Spændt fast sidder de lige lidt og fjoller med hinanden mens jeg med en ny karklud tørrer deres stole af og render indenfor med henholdsvis opvaskebalje og vaskekurv. Og lige håndvask og spritbrug. 

Sov godt i to! og tid til min frokost! som jeg oftest også har gjort klar om morgenen. Jeg giver mig god tid, trækker vejret stille og rolig. Jeg føler mig heldig med vejret, med kun to børn i dagplejen og med en kun 7 timers arbejdsdag. Alt efter hvor længe A sover har jeg nu en times tid til at ordne de beskidte klude og fylde brugt service i opvaskemaskinen. Legetøj og tilhørende kasser tørres af byttes rundt, så der er rene ting at lege med. 0g så skal jeg lige lave lidt mad til eftermiddagen. 

I dag når jeg at rydde op indendøre og støvsuge til weekenden inden A vågner kl. 13.10. Hun kommer lige med indenfor mens jeg ordner hendes barnevogn til weekend, madras og dyne skal ind og barnevognen være i carporten. Vi rister lidt brød og smører det med smør. Selvfølgelig har jeg vasket hænder inden!! Vi får tøj på og går ud. H skal vækkes i dag han bliver allerede hentet kl 14. Jeg får klargjort hans barnevogn til weekenden inden A og jeg sætter os ned, vasker fingre og får lidt at spise sammen. Hygge og smil og snak. 14.30 bliver hun hentet. Jeg hopper lidt let hen over resten af rengøring dag. Det er fredag og mandag starter jeg alligevel dagen med rengøring af alt det vi skal bruge. 

Jeg vasker tøj hver dag og det bliver hængt op på tørrestativ og tørrer i vinden til dagen efter. Så bliver det langt sammen og med det på plads i “udelivs-kassen” og pusletasken. Onsdag vasker jeg sengetøjet, det er personlig til hvert af børnene ligesom barnevognen.

Jeg priser mig lykkelig over at vejret i opstarten har været så fantastik at udeliv har været en fryd. Jeg sender en meget kærlig tanke til alle dem der passer mange flere børn hver dag – deres pædagogiske hverdag ser voldsom anderledes ud. De skal holde styr på 4-6 børn med alle de indsatsområder jeg har til kun to børn. I fortjener ros og tanker.  

Lignende indlæg - læs her

Skriv gerne en kommntar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *