Nyt barn i dagplejen – første del

Et nyt eventyr begynder når et barns dagplejeliv er slut og han/hun skal starte i børnehave, smilende glad og fuld af forventning. I to år har vores fælles liv været en udviklede rejse både for lille der er blevet stor og for mig. Fra at kunne kravle, pludre livligt, spise og sove til at kunne gå, hoppe og danse, synge med på sange og gøre sig sproglig forståelig for alle – et vigtigt livskapitel udspiller sig i dagplejen for hvert enkelt barn. For mig er det altid trist at sige farvel til det barn jeg har haft under mine vinger i to skønne år. Vi lærte hinanden at kende og kom til at holde af hinanden på godt og ondt. Men Bella, som snart bliver tre år, er helt klar til livet i børnehave. Vaks, tilpas fræk, meget selvhjulpen, glad, motorisk og sproglig og social en rigtig go pige. Hun skal hen til sin støresøster i børnehaven og være og hun glæder sig.

Ét barn sender jeg i børnehave som knap 3-årige, mens der samtidig banker en lille ny på døren – Karla på 10 måneder er startet i dagplejen. Indkøring er gået fantastik godt – indtil videre. Hun er en nem bette pige, lillesøster til Jakob. Jeg kender forældrene godt og det er dejligt at forældresamarbejde er godt etableret. Det giver rigtig go tryghed for familien, for mig og dermed for den lille ny. Tryghed smitter :o)
Indkøring og opstart af de små pus et nyt sted efter 8 – 10 – 12 måneder under mors eller fars beskyttende vinger — hvordan gøres det bedst? Hvordan tages der bedst mulig hensyn til barnet, til nye forældrene, til forældre man kender og til de børn der allerede går i dagplejen? Tja – ikke helt så let at svare entydigt på på. Alle børn er forskellige og reagere forskeligt når de skal sige farvel til mor og far for første gang i deres liv. Mange faktorer skal vi ansvarlige voksne, dagplejer som forældre, være opmærksomme på og tage hensyn til. Jeg tager det som min opgave at guide forældrene igennem opstart og den første tid så godt jeg kan, når hverdagen rammer med job at passe.
Vigtige elementer i indkøringsfasen er:
– Nye og endnu ukendte mennesker, dagplejer og de andre børn, skal blive barnets nøglepersoner.
– Et nyt sted hvor den lille på sigt skal tilbringe mange timer om dagen
– Anderledes rutiner end de kendte hjemme
– Kun én voksen til fire børn. Hjemme har den lille ny været vant til at have mor og far for sig selv det    meste af tiden.
-at vinke farvel til far, mor, storebror
– Barnets behov og forældrenes tid til indkøring. Der er stor forskel på om forældrene har en uge eller 14 dage til indkøring. Måske er der mulighed for korte dage den første tid.
Jeg har efterhånden prøvet at køre nye børn ind mange gange, men jeg synes alligevel at det er nyt hver gang – heldigvis. Det er så vigtig for den gode start at jeg “tuner ind” på barnet og dets forældre, lytter og er opmærksom på hvad far siger og hvad lillepigen gør når hun er på besøg hos mig. Hårfin er balancen mellem at overtage det lille væsen i sin varetægt så far kan give slip.
Sådan gør jeg: (det er som udgangspunkt denne måde jeg har det bedst med)
Når kommende forældre har sagt ja til pladsen i dagplejen opfordrer jeg til at den person der står for indkøring kommer på uforpligtende legebesøg tre til fire gange med ca 24 dages mellemrum, inden den egentlige indkøring starter. Lige kigge forbi i dagplejen i barnets vågne tid om formiddagen, hvor barnet med sin far eller mor får mulighed for bare at være her. Jeg giver på den måde kommende forældre et indblik i livet i dagplejen, de ser hvordan jeg håndtere de andre børn og gør tingene. Vi snakker om dette og hint og lærer hinanden at kende og forældrene bliver lidt trygge her i huset, tager stedet til sig. Tryghed for forældrene er rigtig vigtig, synes jeg, for når forældrene falder til og føler sig trygge, slapper de af og det smitter af på deres barn. Den lille ny slapper af når det mærker fars ro. En anden grund til disse uforpligtende legebesøg er at barnet oplever at andre børn er en del af dagplejen. Dem skal de vende sig til og intet er bedre for den lille end at vide at mor eller far altid er i nærheden, nu når tingene er nye og anderledes. Det er naturligt at vi under disse legebesøg snakker om det lille barn og jeg får all den information om barnet jeg kan ønske mig. Også af denne grund tager jeg mig gerne tid til disse legebesøg inden opstart. Jeg lærer meget af at se hvordan håndtere forældrene den lille. Det er vigtig information at, hører om barnets soverytme og madvaner, om familiens liv som jeg får overleveret på den gode måde. Samtidig kan jeg fortælle hvad der er vigtigt for mig i dagplejen.
At der går en uge, 14 dage eller lidt mere mellem legebesøgende er ganske fin. Kendskabet til det nye sted – dagplejen – styrkes uden at det bliver til rutine.
Så kommer den første dag i dagplejen og indkøringen. Far eller mor er altid med den første dag. De kommer så snart deres barn er vågent og er her lige til det skal puttes første gang. Barnet spiser frokost med og bliver skiftet på dagplejens puslebord. Jeg opfordrer til at de holder sig i baggrunden så meget som muligt og lader barnet selv udforske verden. Allerede den næste dag er det tid til det første farvel. Og fremadrettet vil der fra nu altid være en aflevering af barnet til mig når de kommer. Den skal tage maks 6-7 min, helst kun 4-5 minutter. På den måde gør vi det tydeligt for barnet at far ikke er en del af livet i dagplejen. Barnets første tid på egen hånd er kommet. Overgangen skal være let og smidig, varm og kærlig, men tydelig.
De første dage beder jeg forældrene om at hente deres lille pode hurtigt igen. Efter en time eller to, alt efter hvordan den lille reagerer. Så længe barnet er i godt humør og synes det er rart at være her er det godt. Jeg prøver altid at finde det tidspunkt inden barnet bliver ked af det, og kigger sig om efter sin far og sender en sms om at nu er det tid til at hentet. Jeg tror det er rigtig vigtig at barnet de første dage bliver hentet mens det stadig er glad og godt tilpas. Derfor undgår jeg helst at lave faste tider for afhentning i den første tid, ugen ud og måske 14 dage hvis forældrene har tid til det. Barnet bestemmer. Det er rarest for barnet og for faren at der er en positiv stemning når barnet skal hjem, så er det stadig rart og spændende for begge parter at komme igen i morgen. Det er vigtig at barnet i denne tid kommer hver dag.
For det meste går der ikke andet en dag eller to og så putter jeg barnet første gang og tager det op igen efter luren. Wupti så har barnet været i dagpleje en halv dag og er startet op.
Forældrene har altså været på legebesøg ca 4 gange inde opstart og den første uge af indkøringen er knap gået, vi er i fuld gang og klar til næste fase som jeg kalder tilvænning. Tilvænningen og tiden indtil barnet finder ud af at det faktisk skal være her hos mig hver dag i fem dage i træk inden det skal holde weekend er godt begyndt. På den gode måde.

Herom mere i næste del om at starte i dagplejen.

Lignende indlæg - læs her

Skriv gerne en kommntar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *