Lad barnet selv og styrk selvværet

På dagplejelivs Facebook profil delte jeg den anden en video “Så lad dog barnet gøre det selv”, som handler om at vi allesammen, forældre dagplejer mm er alt for gode til at servicere vores børn i et gennem meget af deres barndom. Videoen belyser at det giver barnet både glæde og selvværd når vi giver tid til at de gør tingene selv. Tage sko på og af selv, flyverdragten med, huen og måske vanter. Bukserne kan de selv trække ned inden bleskift og op igen bagefter. De større i dagplejen kan selv pille clementinen og at spise den bagefter er meget skønnere når de slev stykke for stykke har pillet skrællet af.

Det er en ældre video og jeg har fundet den frem fordi vi alle har brug for at blive mindet om at barnet kan og vil selv. Jeg glemmer det også, synes at det til tider er nemmere bare lige at gøre det selv. Men for barnet er det meget sundere at få lov til det det kan selv, og skønnere også på sigt at give tid til at barnet øver sig i det det ikke mestrer endnu. Vi voksne skal være og guide, støtte og hjælpe – hvis der er behov. Barnet udvikler mange færdigheder ved at selv at få lov og for dem bliver indlæring sjovere.

I min dagpleje har forældre oftest travlt om morgenen når deres barn skal afleveres, sådan er det, en bus skal nåes ens arbejdet kalder. Trods det oplever jeg også forældre der altid har tid om morgenen til at lade sønnike selv gå fra bilen og ind i huset, han skal selv tage huen af, selv åbne støvlernes velcro. Han er aktiv, øver sig og lærer. Han er aktiv i afleveringen og tingene foregår i hans tempo, trods de krav forældrene stiller. Jeg er sikker på at det for ham føles sejt når han kan selv og får lov selv.

Dette skal læses som en reminder til alle – hvis i har lyst – stop op i jeres hverdag, tjek jeres rutiner, der er garanteret et eller andet sted hvor i kan give de små verdensborgere lidt mere tid til at gøre tingene selv i eget tempo. I får gladere børn ud i den anden ende. I styrker selvværdet hos de små og glæden hos jer selv. Jeg blev ihvertfald rigtig glad da jeg den anden dag i en samtale med en kollega fik øjnene op for at den der selvhjulpenhed var røget lidt i glemmebogen i min dagpleje. Så nu er der fokus på det igen – det er vi alle glade for. Og på en eller anden måde vokser børnene med muligheden for at klare mange ting selv, gør dem selvstændige og de vil pludselig mange flere ting selv – en positiv spiral er igang igen. Det er fedt.

Tak fordi i læste med :o)

Lignende indlæg - læs her

Skriv gerne en kommntar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *