Udeliv med Trangia køkken

IMG_4856Trangia køkken er et kompakt koge-sæt til spritbrænder eller gasbrænder, hvor du har det hele samlet i en “pakke”. Gryde, pande og låg, stativ/holder, læ for vinden, kedel, skaft til at holde med og en brænder. Når man køber et Trangia køkken er det normalt med spritbrænder. De første år brugte jeg spritbrænder hvor man hælder sprit i en lille beholder og tænde det så det brænder under gryden. Det hyggelige ved sprit er at det går lidt langsomt at tilberede maden.
Min søn introducerede mig for gasbrænder og små gasflasker istedet for. det synes han var meget mer anvendeligt. Det er jeg blevet rigtig glad for nu. Det er hurtigere, det er nemmere at håndtere og der er ikke så mange lugtgener. Og bedst af alt synes jeg det er mere sikkert når nu det er børn jeg laver mad til.
Men – hvorfor i det hele taget lave mad udenfor på et Trangia køkken? Trangia-mad som jeg siger i daglige tale. Jo nu skal i høre!
For nogle år siden var jeg på natur- og udelivs kursus i Nordjylland tilrettelagt specielt for de mindste børn. Det var et skidegodt kursus hvor fokus var virkelig var omkring hvad de små 1-3 årige kan være med til. Kurset introducerede mange spændende og veltilrettelagte aktiviteter som jeg kunne bruge rigtig mange af i dagplejen.
På dette kursus skulle vi lave mad på Trangia til os selv, endda af tørrede grøntsager. Det var for alle deltagere en kæmpe succes! Vi kunne alle se at det var mega velegnet til dagplejeliv! Kursusleder anbefalede det til til de mindste børn i stedet for at lave bålmad. At lave bål kræver at en voksne konstant er til stede omkring bålet, og at lave bål tager tid. I dagplejen har vi typisk fra kl. 9.00 til 10.45 til rådighed om formiddagen til alverdens aktiviteter, uden trætte og sultne børn. Jeg vil i min dagpleje gerne udnytte tiden mest optimal og derfor synes jeg det er fedt at jeg kan lave madlavningen med ud. Der skal lige forberedes nogle ting om morgenen og så er det ellers ude blandt børnene jeg kan være. Hvad sikkerheden angår er jeg selvfølgelig meget opmærksom når jeg koger på mit Trangia. Jeg kan slukke for, hvis jeg skal forlade madstedet, skal ind og skifte ble fx. Jeg stiller altid Trangia sætte altid på et bord i mine arbejdshøjde, så børnene ikke kan nå det. Det er både når vi er på ture rundt om at jeg kan finde på at have Trangia sættet med, men jeg bruger det også i min have. Det bedste er helt klart af det at jeg kan forlænge vores fælles ude-tid, idet jeg ikke skal ind og gøre klar til frokost. Madpakker med ud i haven eller med på tur bruger vi også ofte. Men det giver en anden hygge når Trangia køkkenet kommer frem. Børnene kan følge med i hvordan jeg laver mad, de ser hvad jeg putter i gryden, de får smagsprøver undervejs og duften af maden skærper deres appetit. Det sker kun sjældent at jeg har et barn der heller vil spise rugbrøden med smør som jeg altid her lidt med af som back up.

Hele sidste efterår mødtes vi fire dagplejere til trangia mad i min have. Det var super hyggeligt ikke kun for de voksne. Der var en dejlig stemning ungerne i mellem og ved det at lave mad sammen. Det gav en go fornemmelse når vi var fælles om at lave mad på denne måde, spise sammen og rydde op i fællesskab. Og ungerne fik ikke kun en, man mange gentagne gode oplevelser over en “mugg” sund mad spist med en “spork” (spoon-fork) Det er det på den sjove dagplejeliv.

Håber nogen derude har fået lyst til at prøve det. Dagplejere og forældre. Til sommerens udeliv i egen haven, ved stranden eller i skoven. Har i spørgsmål så skiv dem endelig i kommentarfeltet.

Næste gang får i min bedste Trangia opskrift!

Trangia_27-4

Lignende indlæg - læs her

Skriv gerne en kommntar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *